Latest post Tue, Jul 19 2022 2:29 AM by sloppygrilledcheese. 11 replies.
Page 1 of 1 (12 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Mon, May 23 2022 6:39 PM

    Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    I'm having this horrible issue where my timeline/source record/viewer won't play. I try spacebar or the play button, it freezes. I trash the site settings and maybe it will work but I might have to do it 3x. Restarting my avid seems to cause it all over again. I've recreated my settings from scratch. I'm on verison 22.4 and I'm on OS 12.3.1 (tho I see a 12.4 update I'm hesitant to install). Mac Mini 2018

    3.2 GHz 6-Core Intel Core i7, 16 GB 2667 MHz DDR4. I've called support several times but they never answer.

    My footage is on an external gdrive and is ingested dnx36 (or LB as they call it nowadays).

    Before anyone blames my RAM I do not use any other applications on my Avid at all, not even internet and it seems to happen regardless.

    Anyone else have ideas?


  • Wed, May 25 2022 12:20 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    What I/O are you using (if at all). If you are using one, what happens if you disable it?

     

    Custom, i9-9900K, AMD Radeon VII 64 GB RAM, m.2 SSD, 8x 10GigE to Terrablock, BM SDI 4k, currently running Mac OS 12.2.1. MC Ultimate 2021.12-2 [view my complete system specs]
  • Fri, May 27 2022 2:28 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    I'm having the exact same issue. I recently upgraded to 2022.4.0.56108.0 and Monterey 12.4 running on 2019 MacbookPro, in hopes of fixing some bugs, but now I just have a whole slew of new ones.

    So far what seems to work to get it playing again is just clicking on the window of another app, like Safari, then when I go back to Avid it plays again. Sometimes it takes a couple tries. Hope that works for you too.

  • Fri, May 27 2022 4:19 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    So I spent a long 5 hours over the course of 2 days with Avid tech support. I did confirm that Monterey 12.4 is NOT supported as of 05/25/2022, so you may need to downgrade. What ended up being a solution was going into settings/site and then unchecking these two boxes in the attached screen shot.

     

  • Mon, Jun 27 2022 3:36 PM In reply to

    • vksunga
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 5 2018
    • Posts 1
    • Points 5

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    Thanks so much for this. I'm having similar issues on 12.4. Keyboard shortcuts seem to work but everything concerning the source/record monitor button gui wasn't responding.

  • Wed, Jun 29 2022 10:20 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    I'm having the exact issue with no playback when I press the spacebar/play buttons.

    I read on another thread to pause Phonetic Indexing (In the Find window), but that did not solve my issue. Yesterday, after I trashed my MCState files, it resumed playing and I was finally able to edit. However, I opened up the project today and we're back to no playback.

    Restarting Avid or the computer doesn't change anything.

    Lately I have tried toggling the HW/SW button on/off. Sometimes that will help resume playback. But more often, what happens after I enable it, is the play button in the Composer window turns green while the video doesn't play--but the audio meter shows audio levels moving around as if the timeline was playing.

    My media cache settings are:
    Video Memory: 32GB (out of 64 max)
    File Cache: 32GB (out of 64 max)
    I have toggled the Enable Playback Video Frame Cache and the Enable FX Editing Video Frame Cache both on and off - no change.
    Thumbnail and source browser caches are set to local destination, while I am cutting off of two external hard drives with DNxSQ. 

    I am running MediaComposer 2012.12.2.

    I was on macOS Monterey 12.4 when the issue first started happening. I have since downgraded to Big Sur 11.6.7 to troubleshoot but the issue still exists. Ideally I would stay on Monterey 12.0 since that is officially supported, but I could not find the installer for 12.0 anywhere online.

    I am on an Intel Mac Mini (2018), 3.2 GHz 6-Core Intel Core i7, 64GB, Intel UHD Graphics 630.

    I am using 2 monitors, one through Thunderbolt-DP and another is HDMI-HDMI.

    Any thoughts?

  • Thu, Jun 30 2022 4:39 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    I am also on an Intel Mac Mini - Avid support told me it is supported. The only thing I've found that helps the problem no keep happening is un-installing and reinstalling Avid when it does happen, completely fresh user settings (not even importing and old keyboard) and never restarting my computer for some reason. It's maddening!

  • Fri, Jul 1 2022 11:57 AM In reply to

    • dlogneb
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Aug 27 2014
    • Posts 207
    • Points 2,375

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    Is it just not playing, or are you (all of you) getting beachballs/hangs?

    Avid MC 2022.7 Mac Os Monterey (12.3.1) MacStudio Apple M1 Ultra 128GB [view my complete system specs]
  • Fri, Jul 1 2022 2:04 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    No error messages, no beachball just won't play when you hit spacebar or the play button.

  • Fri, Jul 1 2022 4:52 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    No external hardware, just 2 moniitors. We've tried disabling one, didin't help.

  • Fri, Jul 1 2022 5:55 PM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    Uninstalling then reinstalling MC is the one thing that sometimes fixes the issue for me too, before it reverts back to not playing a couple days later.

    There is no beach ball. When I press spacebar/play, the green arrow turns green, but the footage does not actually play. Picture looks frozen. Sometimes if I pause and unpause a few times in nearby regions, it will then play upon pressing the spacebar.

  • Tue, Jul 19 2022 2:29 AM In reply to

    Re: Avid Media Composer - Won't playback sporadically - HELP!!!!

    Just wanted to share my latest findings. The playback issue occurs whenever I have more than one external hard drive plugged into my Mac Mini. It doesn't matter if there are Avid MediaFiles on the other drive or not. This seems to freak out Avid.  I've also noticed Avid seizes control over all my other video/audio as long as I have MC open. I'm not able to hear anything on Spotify, Soundly, Chrome, etc. Anybody have thoughts on what could be causing these issues?

Page 1 of 1 (12 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller