Latest post Wed, May 18 2022 8:54 PM by ravenwil. 15 replies.
Page 1 of 2 (16 items) 1 2 Next >
Sort Posts: Previous Next
  • Tue, May 10 2022 12:42 PM

    • JosePassa
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 18 2022
    • Posts 7
    • Points 65

    Avid fails to launch before splash comes up

    Macbook M1 Pro

    32 GB ram

    Avid Media Composer 2022.4 (also tried running the previous version).

    OSX 12.3.1.

     

    Machine was working fine yesterday. Today Avid fails to launch. The icon bounces a couple times in the tray and then stops. No splash, no error nothing.

    Tried:
    Re-installing

    Fresh Re Install

    Deleting all cache and library files and then Reinstalling

    Re-installing from avid link and DNG from the downloads resource centre.

    Tried disabling and re-enabling the license.

     

    We've launched both from avid Link and from the media composer itself.

     

    Please help

    Filed under: , ,
  • Tue, May 10 2022 7:01 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Have you ever been able to launch Media Compser on this machine? Or has this only stopped working after an OS upgrade for exmaple?

    Just to make sure Avid is activated in Avid Link?

     

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Wed, May 11 2022 9:36 AM In reply to

    • JosePassa
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 18 2022
    • Posts 7
    • Points 65

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    It's been working before. We saved went home, and the next morning the software would refuse to work. I'm yet to be able to make it work on the M1 machine again. At the moment we're backing it up to re-install the OS in hopes that this might be the issue. I'm also running absolutely nothing on the macbook aside from avid to prevent any sort of poison in the well.

    Made sure avid is indeed active in avid link and also tried openinig from avid link. Also tried a clean re-install of avid link.

    Also tried fixing all volumes on the Mac thinking it might be a permissions issue.

    Tried getting rid of the com.avid.mediacomposer... file in the library of the mac as well.
    Both media composer and avid link have full write permissions on disk.

     

    At the moment I also just heard of doing this fixing of the volumes in recovery mode might have an effect, and then opening avid through opening the project as opposed to the application.

    Bit desperate on this one so any ideas i'll try :)

    Will keep you posted, and appreciate anything else anybody has to offer.

  • Wed, May 11 2022 10:23 AM In reply to

    • JosePassa
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 18 2022
    • Posts 7
    • Points 65

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Found a solution on another forum

     

    https://community.avid.com/forums/t/205700.aspx

     

    Deleting the file under User>Shared>AvidMediaComposer>Avid FatalErrorReports

     

    We managed to launch after that. Hope this helps people!

  • Wed, May 11 2022 11:58 AM In reply to

    • Glenno
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Nov 19 2008
    • Posts 104
    • Points 1,390

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    It looks like this is becoming a common problem, there are numerous threads mentioning this now.

    To solve the problem delete the following folder:

     /Users/Shared/AvidMediaComposer/Avid FatalErrorReports.

  • Fri, May 13 2022 12:18 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Thanks for the update. 

    Are you able to create a support case? If this issue can be re-created it can be logged and fixed. 

    https://www.avid.com/learn-and-support/contact-support

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Sat, May 14 2022 9:59 AM In reply to

    • Glenno
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Nov 19 2008
    • Posts 104
    • Points 1,390

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    I did have a support case open and mentioned it when I found the solution, but I'm not sure if it was investigated further or not.

    The response from support was:

    I am glad that the issue has been resolved. There are some instances wherein Media Composer is tricked or stuck from the previous error. By deleting the contents of the fatal error reports, Media Composer does not have anything to scan in that folder.

  • Sun, May 15 2022 9:00 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Many thanks for creating that support case.

    Could you give me the support case number so I can escalate this?

    Let's face it this shouldn't really happen under any curcumstance...

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Mon, May 16 2022 12:19 AM In reply to

    • Glenno
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Nov 19 2008
    • Posts 104
    • Points 1,390

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Sure, case number 04417817

  • Mon, May 16 2022 10:21 AM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    I've scheduled in an email. Thanks

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Mon, May 16 2022 12:35 PM In reply to

    • Jim Blokland
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Mon, Nov 28 2005
    • Guelph, Ontario
    • Posts 227
    • Points 2,835

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Hi all:

    Just experienced the same issue on my Mac Studio.  Deleted the folder, and MC launched, no problem.

    Thank goodness for this forum and all the folks sharing info!

    Best, JIM. 

    MC 2021.12 Monterey 12.1 M1 mini 16 GB RAM BM DeckLink Mini Monitor 4K [view my complete system specs]

    JAMES BLOKLAND

  • Wed, May 18 2022 3:30 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Glenno:

    Sure, case number 04417817

    This case is closed, as the customer was able to launch.  The fix is to delete the fatal error reports folder.

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Wed, May 18 2022 3:56 PM In reply to

    • ck123
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Jul 17 2013
    • PA
    • Posts 204
    • Points 2,590

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    I'm sorry. But no. NO!

    The FIX is not delete the AvidFatalErrorReports folder. The WORKAROUND is to delete the AvidFatalErrorReports folder.

    Understand there is an issue in Media Composer that is creating an entry in this folder that is then preventing subsequent launches of the application. The FIX would be to figure out what in Media Composer is creating an entry that later launches of Media Composer are hanging up on. Only Avid can create the FIX. We, the users, can only employ the workaround.

    My rant of the day.

    HP zBook 17 G3, z220, HP z240, HP z420, HP z440, HP z840, HP Z4 G4, Dell Precision 3430, Dell Precision 7810, Apple iMac i5 27-Inch (5K, Late 2015). 16GB... [view my complete system specs]
  • Wed, May 18 2022 4:15 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    Will follow up. 

    Just echoing what I saw from the support case 

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

  • Wed, May 18 2022 5:13 PM In reply to

    Re: Avid fails to launch before splash comes up

    I've been told this issue has been resolved by engineering in the latest version of Media Composer (currently working on 2022.5)

    The fix for this particular version (2022.4) is to delete that folder. 

    Hope that's okay 

    Editing Movie Magic.

    My Equipment & System Specs

Page 1 of 2 (16 items) 1 2 Next >

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller