Latest post Sun, Nov 28 2021 3:57 PM by Josalo. 7 replies.
Page 1 of 1 (8 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Wed, Nov 24 2021 9:30 PM

    • Josalo
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 27 2015
    • Posts 4
    • Points 60

    Trim mode curiousity

    Hi, folks.

    I've been away from Avid for awhile, and I've hit the strangest snag.

     

    In trim mode, little brackets appear on the far side of the two clips involved in the trim. This turns out to indicate that nothing beyond the brackets will be affected. Great, I'm sure that'll be a useful feature at some point, but I want to ripple the whole timeline. How do I turn this off?

     

    Searching online has led me to try locking the track, but the trim mode won't select the transition in this case. I've also seen suggestions around the "features" section of the trim user prefs; this didn't help either. 

     

    Any suggestions?

    Mac Pro 5,1 2x 3.33 GHz quad core 40GB RAM Kona LHe+ [view my complete system specs]
  • Wed, Nov 24 2021 10:22 PM In reply to

    Re: Trim mode curiousity

    The white ghost brackets indicate the media available to be trimmed. 

    A double roller trim won't affect the sync either side of the trim. 

     

    HP Z840 3.1GHZ 20cores 128GB RAM M4000 GPU 1TB NVMe drive HP Z book 17 G2 2.7GHZ Quad core 32GB RAM Nvidia K3100M 1TB SSD drive ACI Moderator. I'm... [view my complete system specs]

     

    Broadcast & Post Production Consultant / Trainer  Avid Certified Instructor VET

     

    QC/QAR Training - Understanding Digital Media - Advanced Files * Compression - Avid Ingest - PSE fixing courses and more

    All bespoke and delivered onsite at yours. Or delivered via hosted Zoom session.

     

    T 07581 201248 | E pat@vet-training.co.uk | www.vet-training.co.uk|

     

  • Thu, Nov 25 2021 2:35 AM In reply to

    • Josalo
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 27 2015
    • Posts 4
    • Points 60

    Re: Trim mode curiousity

    No, it's not a media extent visual.

     

    The brackets that I'm seeing are located at precisely the prior and next edits. If I use a single, left roller trim, it appears red and rather than push out the next shot as I trim to the right, it gobbles up the next shot until gone as if it were a double roller. Whereupon the bracket establishes itself at the new next edit and will allow me to gobble that one, too. Clearly, I had more media than the extent of that first clip.

    Mac Pro 5,1 2x 3.33 GHz quad core 40GB RAM Kona LHe+ [view my complete system specs]
  • Thu, Nov 25 2021 9:16 AM In reply to

    Re: Trim mode curiousity

    Can you post a screen shot? From the description it sounds like you don't have enough media to trim, but you say that's not it, so it might help to be able to see what you're seeing.

    Media Composer 2021.9 w/Symphony/SS/PF options, HP Z-Book G6 17", i7-9850H 2.60GHz, 32gb RAM, NVIDIA Quadro RTX 3000, Blackmagic UltraStudio Mini... [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Thu, Nov 25 2021 11:59 AM In reply to

    Re: Trim mode curiousity

    What happens if you use a single yellow roller trim?

    A red overwrite trim should eat up the shot so as to retain sync. material is removed and fille rput in its place.

    Trying to drag that righthand red roller left will bong and show a red bracket when its at the limit of media. It will do the same when dragged right whan it hits the limit of that media.

    I'm seeing what you describe when I end complete clips into the timeline with no handles of media to trim.

    HP Z840 3.1GHZ 20cores 128GB RAM M4000 GPU 1TB NVMe drive HP Z book 17 G2 2.7GHZ Quad core 32GB RAM Nvidia K3100M 1TB SSD drive ACI Moderator. I'm... [view my complete system specs]

     

    Broadcast & Post Production Consultant / Trainer  Avid Certified Instructor VET

     

    QC/QAR Training - Understanding Digital Media - Advanced Files * Compression - Avid Ingest - PSE fixing courses and more

    All bespoke and delivered onsite at yours. Or delivered via hosted Zoom session.

     

    T 07581 201248 | E pat@vet-training.co.uk | www.vet-training.co.uk|

     

  • Sun, Nov 28 2021 2:28 AM In reply to

    • Josalo
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 27 2015
    • Posts 4
    • Points 60

    Re: Trim mode curiousity

    How does one alter the color of the roller? I only remember pink from the old dayz.

    Hitting "P" to give me a single-side left roller gives me a red one.

    There is media far in excess of the timeline segment available to the clip in question.

    Mac Pro 5,1 2x 3.33 GHz quad core 40GB RAM Kona LHe+ [view my complete system specs]
  • Sun, Nov 28 2021 9:27 AM In reply to

    Re: Trim mode curiousity

    If the smart tool is enabled then the tool changes colour based on the mouses vertical position on that track. 

    But you have to ensure the trim smart tool has yellow mode enabled. The smart trim tool can be off, in red mode, in yelliw mode or both. Alt clicking the smart trim tool at the top left of the timeline command strip changes the mode. 

    HP Z840 3.1GHZ 20cores 128GB RAM M4000 GPU 1TB NVMe drive HP Z book 17 G2 2.7GHZ Quad core 32GB RAM Nvidia K3100M 1TB SSD drive ACI Moderator. I'm... [view my complete system specs]

     

    Broadcast & Post Production Consultant / Trainer  Avid Certified Instructor VET

     

    QC/QAR Training - Understanding Digital Media - Advanced Files * Compression - Avid Ingest - PSE fixing courses and more

    All bespoke and delivered onsite at yours. Or delivered via hosted Zoom session.

     

    T 07581 201248 | E pat@vet-training.co.uk | www.vet-training.co.uk|

     

  • Sun, Nov 28 2021 3:57 PM In reply to

    • Josalo
    • Not Ranked
    • Joined on Tue, Jan 27 2015
    • Posts 4
    • Points 60

    Re: Trim mode curiousity

    Thank you. My problem is now solved.

    Believe it or not, my Avid training was all the way back in 2008, prior to the introduction of the smart tools. I've used it only lightly since.

    The tool did not display on my system, and after doing a google image search to see what the darn thing looked like (twice, since the initial images were pre-2019), I confirmed that it wasn't showing up. 

    Then I went back into prefs again to see how to enable/display it; found nothing. 

    Finally, the Avid knowledge base gave up the answer: I needed to create a new user profile, which is mandatory if your old one was pre-2019. Several parts of the GUI won't display without this, including the smart tools. 

    "Never reuse old; always create new," right?

    https://avid.secure.force.com/pkb/articles/en_US/Troubleshooting/No-Smart-Tools-in-Media-Composer-2019

    Mac Pro 5,1 2x 3.33 GHz quad core 40GB RAM Kona LHe+ [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (8 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller