Latest post Fri, Nov 12 2021 12:09 AM by TVJohn. 4 replies.
Page 1 of 1 (5 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Wed, Nov 10 2021 2:41 AM

    Can scrub, but no playback - MC Windows 10

    Hi there,

    I'm transitioning from Media Composer on a Macbook pro to MC on a Windows 10 machine.  The Windows machine has way more horespower, is why I'm moving.

    I've been successfully editing for about a year on my MBP 2016. But I can't playback anything on the PC.

    I did a fresh install of Avid MC, copied the project files, and plugged in the same external drive I was working on previously. Launched the program, and everything loaded fine.  I can see still images and scrub through the timeline fine, but when I try to play (space bar), nothing happens.  Also when I go into raw footage and try to play, nothing happens.

    Any thoughts?

    Setup:  Windows 10, PC Build with 64 gigs RAM, Intel 5460x, 2 NVIDIA 1080Ti GPUs.

    MC 2018.12.8

  • Wed, Nov 10 2021 7:53 AM In reply to

    Re: Can scrub, but no playback - MC Windows 10

    Aemilia Scott:

     I can see still images and scrub through the timeline fine, but when I try to play (space bar), nothing happens.  Also when I go into raw footage and try to play, nothing happens.

    Any thoughts?

    .

    My first thought is it could be your video card driver. According to the version matrix, with MC 2018.12.x you should have Nvidia 441.28. I'd check that first.

    https://avid.secure.force.com/pkb/articles/en_US/compatibility/en267087

     

    Media Composer 2021.12 w/Symphony/SS/PF options, HP Z-Book G6 17", i7-9850H 2.60GHz, 32gb RAM, NVIDIA Quadro RTX 3000, Blackmagic UltraStudio Mini... [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Wed, Nov 10 2021 12:53 PM In reply to

    • TVJohn
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Bayonne NJ
    • Posts 4,421
    • Points 54,985

    Re: Can scrub, but no playback - MC Windows 10

    Those dual cards are GTX rather than Quadro, so the recommendation on driver version may not apply. Your problem may be due to the dual cards. Is the SLI set up properly? That CPU is a quad-core from 2015, so not exactly a spring chicken...

    Dell Display U2713HM(2560x1440), AMD FX8350 8core, AMD 990FX mobo, 32gig-DDR3-1600, Quadro K620/GTX260/core 216, Audigy2zs, 1TB SSD system drive, 2TB SATA... [view my complete system specs]

    Using MC 21.12. Win 21H2  Avid FX6.4, Vegas Pro 19/ DVD Architect 6pro, DVDit6.4proHD, CCE Basic, TmpGe Express4, TmpGe Authoring Works 4, DVDLab-Studio. Sony EX-1R, Canon XH-A1, GL2, GL1, Canon EOS 60D

  • Wed, Nov 10 2021 4:09 PM In reply to

    Re: Can scrub, but no playback - MC Windows 10

    Ah interesting.  I don't have the SLI ribbon installed, as I was using the cards primarily for Resolve, which doesn't want the SLI according to blsckmagic's techs.  Should I install it for use with Avid?

    I'll roll back the graphics drivers and see if that helps, just to be sure.  But yes they are GTX not Quadra.

  • Fri, Nov 12 2021 12:09 AM In reply to

    • TVJohn
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Bayonne NJ
    • Posts 4,421
    • Points 54,985

    Re: Can scrub, but no playback - MC Windows 10

    Media Composer does not leverage the GPU as intensely as Resolve, so most users rely on a single Quadro. I'm not sure there is a wealth of experience regarding dual GTX cards and MC as this is not an officially supported configuration.

    Dell Display U2713HM(2560x1440), AMD FX8350 8core, AMD 990FX mobo, 32gig-DDR3-1600, Quadro K620/GTX260/core 216, Audigy2zs, 1TB SSD system drive, 2TB SATA... [view my complete system specs]

    Using MC 21.12. Win 21H2  Avid FX6.4, Vegas Pro 19/ DVD Architect 6pro, DVDit6.4proHD, CCE Basic, TmpGe Express4, TmpGe Authoring Works 4, DVDLab-Studio. Sony EX-1R, Canon XH-A1, GL2, GL1, Canon EOS 60D

Page 1 of 1 (5 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller