Latest post Mon, Jan 18 2021 3:59 PM by camoscato. 30 replies.
Page 2 of 3 (31 items) < Previous 1 2 3 Next >
Sort Posts: Previous Next
  • Thu, Jan 14 2021 8:35 AM In reply to

    • luca.mg
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Roma - Italy
    • Posts 5,814
    • Points 68,225

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Almost certainly an nVdia driver issue, the latest is not necessarily the better as for MC. Could Windows automatic updates have messed things up? It usually does here!

    Symphony 20.12, BM Intensity Pro 4k, Windows 10, i7-5930K, 32 GB ram, Quadro K620 [view my complete system specs]

    peace luca

  • Thu, Jan 14 2021 9:32 AM In reply to

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Squatter1:

    The driver I have is from Aug 2020, and MC was working great up until Dec 2020. Nevertheless do you think it's still worth me trying older drivers on the card?

    Well, you've got to try something. This sounds like a driver problem, and drivers are easy to change, so yes I think it's worth trying.

    Media Composer 2021.2 w/Symphony/SS/PF options, HP Z-Book G6 17", i7-9850H 2.60GHz, 32gb RAM, NVIDIA Quadro RTX 3000, Windows 10 Pro [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Thu, Jan 14 2021 3:30 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Thanks all, appreciate the replies as ever. I wouldn't have a clue what to do here on my own. 

    I checked the BIOS and the PCIE card is the boot option. Good thought though. 

    Could I ask anyone who can be bothered to rate my three options going forward - which should I try first! 

    My options 

    1 Try older versions of the NVIDIA drivers, even though this might give me problems with other apps/games etc

    2 Try older versions of MC, although this won't give me access to most recent version features. 

    3 Replace my graphics card, even though this will cost me $100s that I would rather not spend. If I was to go down this route, which manufacturer would people recommend being most AVID-friendly

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Thu, Jan 14 2021 3:47 PM In reply to

    Re: Media Composer no longer plays anything

    I'd do them in the order you listed them.

    Media Composer 2021.2 w/Symphony/SS/PF options, HP Z-Book G6 17", i7-9850H 2.60GHz, 32gb RAM, NVIDIA Quadro RTX 3000, Windows 10 Pro [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Thu, Jan 14 2021 5:11 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Trying different NVIDIA drivers isn't helping. Have tried about 7 different versions dating back 2 years. Same problem. 

    Now downloading MC from last year at a time it was working for me. 

    Assuming this works, a question - do I have to disable something on Avid Link to stop auto-updates?

    Thanks

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Thu, Jan 14 2021 6:04 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Gosh, it's pretty sould destroying all this. 

    Spent all day trying different NVIDIA drivers. No luck. 

    Rolled back MC by a year. No luck. 

    Tried a selection of different drivers with old version of MC. No luck. 

    Whole day gone, with it a whole day I could have been working and earning. Crushing. 

    What I really can't understand is - I was using MC 2020.4 - which was released in April 2020 - successfully between April and November 2020.

    Then this month I fire up Avid for the first time since migrating to a new SSD and have these issues.

    I try NVIDIA drivers from earlier last year - a time when MC was certatiny working for me - and still the same issue. 

    Suggests to me something else is going on other than driver issue? 

    But where do I turn from here?

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Thu, Jan 14 2021 6:41 PM In reply to

    • ramz434
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Long Island
    • Posts 248
    • Points 3,105

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Is this old footage you are using? or is this new footage?

    If its old footage, I would try to AMA / Transcode a piece of new footage. maybe onto a different drive than what your other footage is on. 

    The HW and I/O mentions from before relate to whether you have a card or a outboard device that sends your video signal in and our of the Avid - to a monitor and mixer for instance. If you do, it might be worth disconnecting that and trying to play the footage. 

    Do you have music or a VO that youc can try - figure out if Audio plays without Video. 

    Can you create and play Tone Media from the Audio tool? 

    What version of Windows 10 is your PC on - the newest version (I believe its called Windows 10 v.2004) has been causing problems with MC. 

    Maybe the ,db files in your media drives got corrupt. You can trash those and restart MC and see if that helps. 

     

     

    - HP Z400/24gb ram/Windows 10/MC2020.5/256gb Samsung SSD/ NVidia GTX 1080 - Macbook Pro/16gb ram/OS 10.15.4/MC2020.4/Intel UHD 630 [view my complete system specs]
  • Thu, Jan 14 2021 6:41 PM In reply to

    Re: Media Composer no longer plays anything

    At this point (assuming your support contract is current) I'd create a case on the MyAvid support portal and someone will get to you asap.

    https://www.avid.com/US/support/support-contact  If you don't get anywhere with them, send an email to Raff Condalor (raff.condalor@avid.com).  He is Avid's customer advocate, and can help you.
    Media Composer 2021.2 w/Symphony/SS/PF options, HP Z-Book G6 17", i7-9850H 2.60GHz, 32gb RAM, NVIDIA Quadro RTX 3000, Windows 10 Pro [view my complete system specs]

    "There is hardly anything in the world that some man cannot make a little worse and sell a little cheaper, and the people who only consider the price are this man's lawful prey."  - John Ruskin (1819-1900)

     

    Carl Amoscato | Freelance Film & Video Editor | London, UK

  • Fri, Jan 15 2021 4:07 AM In reply to

    • TVJohn
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Bayonne NJ
    • Posts 4,398
    • Points 54,350

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Are you using one or two monitors? Just for kicks, if using two, disconnect one, restart the pc and open MC.

    Dell Display U2713HM(2560x1440), AMD FX8350 8core, AMD 990FX mobo, 32gig-DDR3-1600, Quadro K620/GTX260/core 216, Audigy2zs, 1TB SSD system drive, 2TB SATA... [view my complete system specs]

    Using MC 20.10. Win 20H2  Avid FX6.4, Vegas Pro 18/ DVD Architect 6pro, DVDit6.4proHD, CCE Basic, TmpGe Express4, TmpGe Authoring Works 4, DVDLab-Studio. Sony EX-1R, Canon XH-A1, GL2, GL1, Canon EOS 60D

  • Fri, Jan 15 2021 11:01 AM In reply to

    • RalphC
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Wed, Sep 2 2015
    • Posts 2,479
    • Points 27,400
    • Avid Customer Advocate
      Avid Customer Service
      Avid Employee
      SystemAdministrator

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Hi Squatter1,

      I started a support case 04098530 for you let's see what's our tech support recommendation.

     

     

     

    RalphC

    MacBook Pro 15 2018 Intel Core i7 2.6GHz Mac 10.13.6 Intel UHD 630. [view my complete system specs]
  • Fri, Jan 15 2021 12:41 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Hello all

    I just want to say thanks to everyone who's contributed to this thread thus far - I'm trying all suggestions and waiting for advice from tech support. God knows there's enough crap going on in this world at the moment, and everyone is feeling pressurised and isolated, so even these small everyday gestures of trying to help out someone you've never met really are symbolically meaningful and appreciated. 

    It's good to remind yourself now and again that not all of the internet is poisonous! 

    Much appreciated

    And thank you RalphC for starting a support case

     

     

     

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Fri, Jan 15 2021 2:06 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    TVJohn:

    Are you using one or two monitors? Just for kicks, if using two, disconnect one, restart the pc and open MC.

    Thanks for the idea - yes two monitors, gave this a try but no luck

    Appreciate it

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Fri, Jan 15 2021 2:25 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    ramz434:

    Is this old footage you are using? or is this new footage?

    If its old footage, I would try to AMA / Transcode a piece of new footage. maybe onto a different drive than what your other footage is on. 

    The HW and I/O mentions from before relate to whether you have a card or a outboard device that sends your video signal in and our of the Avid - to a monitor and mixer for instance. If you do, it might be worth disconnecting that and trying to play the footage. 

    Do you have music or a VO that youc can try - figure out if Audio plays without Video. 

    Can you create and play Tone Media from the Audio tool? 

    What version of Windows 10 is your PC on - the newest version (I believe its called Windows 10 v.2004) has been causing problems with MC. 

    Maybe the ,db files in your media drives got corrupt. You can trash those and restart MC and see if that helps. 

     

    Thanks for the suggestions:

    tried importing new footage, no luck

    I'm not using I/O device

    Tried playing audio, and creating tone - no luck (I can creat the tone media but won't play)

    My Windows is 10 v 1909, which is a couple of versions back (from 2019) - do you think I should upgrade?

    Thanks again

     

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

  • Fri, Jan 15 2021 5:05 PM In reply to

    • TVJohn
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Fri, Nov 4 2005
    • Bayonne NJ
    • Posts 4,398
    • Points 54,350

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Well, if you are reinstalling MC, probably better to get Windows current first. Just my opinion.

    This sounds like an overlay problem. In your NVidia display preference settings, reverting to default may help.

    In the old Liquid days, this used to happen with memory allocation. You did not change Windows ram allocation?

    Dell Display U2713HM(2560x1440), AMD FX8350 8core, AMD 990FX mobo, 32gig-DDR3-1600, Quadro K620/GTX260/core 216, Audigy2zs, 1TB SSD system drive, 2TB SATA... [view my complete system specs]

    Using MC 20.10. Win 20H2  Avid FX6.4, Vegas Pro 18/ DVD Architect 6pro, DVDit6.4proHD, CCE Basic, TmpGe Express4, TmpGe Authoring Works 4, DVDLab-Studio. Sony EX-1R, Canon XH-A1, GL2, GL1, Canon EOS 60D

  • Mon, Jan 18 2021 3:22 PM In reply to

    • Squatter1
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Dec 16 2015
    • Posts 25
    • Points 360

    Re: Media Composer no longer plays anything

    Hallelujah!

    I'm back in business! Somehow, while tinkering with different video/audio driver versions MC began working again. To be honest I'm not even sure what was precisely the change I made that got things going. But I'm not complaining.

    Can I say a big thank you again to everyone who contributed to this thread in attempting to help. Really appreciated. 

     

    MC 2020.4

    Specs; Windows 10 Home PC, Intel i5-4590 @ 3.30 GHz, 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 960, 64 bit opertating. 1TB SSD (Western Digital) 

     

     

Page 2 of 3 (31 items) < Previous 1 2 3 Next >

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller