Latest post Wed, Sep 16 2020 9:00 AM by mark.burton. 9 replies.
Page 1 of 1 (10 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Thu, Jun 11 2020 7:14 PM

    • jef
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Sun, Feb 26 2006
    • Maryland
    • Posts 3,726
    • Points 44,715

    FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    2018.12.9 on OSX 10.14.1

    I just started a project and the thumbnails I see in either Frame View Tab or Script View Tab keep changing.  And when the change they are Thumbnails from other clips!!!

    Any ideas?

    Jef

    EDIT:  I THINK I MIGHT HAVE FOUND IT.  I noticed that Faster Thumbnails was on.  Turned it off and they seem to have gone back to what they should be.  Will keep an eye on it.

    Ok that was definitely the issue.  BUT ....  This feature seems to be turned on in ALL my bins.  I can not figure out how to disable it globally  HELP!!!

     

     

    Avid DS 11.0.2 R.I.P | MC "Well, it depends ..." mostly 8.12.9|OS 10.14.x - iMac Pro 2019 - home system MacPro Dual 2.8 8core GTX680 "Harpertown"... [view my complete system specs]

    _____________________________________________

    Jef Huey

    Senior Editor

    Old Stuff  http://vimeo.com/album/3037796

  • Thu, Jun 11 2020 7:34 PM In reply to

    • jef
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Sun, Feb 26 2006
    • Maryland
    • Posts 3,726
    • Points 44,715

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    This feature should REALLY not be on by default as I believe it is.

    Jef

    Avid DS 11.0.2 R.I.P | MC "Well, it depends ..." mostly 8.12.9|OS 10.14.x - iMac Pro 2019 - home system MacPro Dual 2.8 8core GTX680 "Harpertown"... [view my complete system specs]

    _____________________________________________

    Jef Huey

    Senior Editor

    Old Stuff  http://vimeo.com/album/3037796

  • Thu, Jun 11 2020 7:58 PM In reply to

    • jef
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Sun, Feb 26 2006
    • Maryland
    • Posts 3,726
    • Points 44,715

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    Ok, this is really messy.

    I now think that something is wrong beyond the Faster Thumbnails feature.  My project is just randomly changing thumbnails to one of two thumbnails from other clips.  Toggling Faster Thumbnails can sometimes cause them to change as I watch.  I tried flushing the memory cache to no avail.  I have tried new user.  Nope.

    Stumped.

    Jef

    Avid DS 11.0.2 R.I.P | MC "Well, it depends ..." mostly 8.12.9|OS 10.14.x - iMac Pro 2019 - home system MacPro Dual 2.8 8core GTX680 "Harpertown"... [view my complete system specs]

    _____________________________________________

    Jef Huey

    Senior Editor

    Old Stuff  http://vimeo.com/album/3037796

  • Thu, Jun 11 2020 8:24 PM In reply to

    • jef
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Sun, Feb 26 2006
    • Maryland
    • Posts 3,726
    • Points 44,715

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    I have just located and trashed all thumbnail files.  I set up a new location on a SSD drive for thumbnails going forward.  As I open bins in the offending project I see the thumbnails being built.  They seem correct.  Now I wait and watch .....

    Avid DS 11.0.2 R.I.P | MC "Well, it depends ..." mostly 8.12.9|OS 10.14.x - iMac Pro 2019 - home system MacPro Dual 2.8 8core GTX680 "Harpertown"... [view my complete system specs]

    _____________________________________________

    Jef Huey

    Senior Editor

    Old Stuff  http://vimeo.com/album/3037796

  • Wed, Jul 1 2020 7:14 AM In reply to

    • Marty
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Sat, Dec 3 2005
    • Berlin, Germany
    • Posts 944
    • Points 11,060

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    I'm seeing the same in 2018.12.11.

    I think there is a problem with the thumbnail cache somehow.

    all different setups in various editing suites. my own: MC 2018.2, OSX 10.12.6, iMac (Retina 5K, 27-inch, 2017), 4,2 GHz Intel Core i7, 40GB RAM, Radeon... [view my complete system specs]

    www.film-editing.de

  • Tue, Sep 8 2020 2:02 PM In reply to

    • mark.burton
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London, UK
    • Posts 924
    • Points 11,265

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    Seing the same issue in 2018.12.12.

    Jef - how did the changes you made work out longer term?

  • Tue, Sep 8 2020 10:20 PM In reply to

    • jef
    • Top 50 Contributor
    • Joined on Sun, Feb 26 2006
    • Maryland
    • Posts 3,726
    • Points 44,715

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    mark.burton:

    Seing the same issue in 2018.12.12.

    Jef - how did the changes you made work out longer term?

    So far, so good.  I have not had the problem occur since writing.  I should check and see how big the cache has grown.  That is at work.  I wll look next time I am there ....

    Jef

    Avid DS 11.0.2 R.I.P | MC "Well, it depends ..." mostly 8.12.9|OS 10.14.x - iMac Pro 2019 - home system MacPro Dual 2.8 8core GTX680 "Harpertown"... [view my complete system specs]

    _____________________________________________

    Jef Huey

    Senior Editor

    Old Stuff  http://vimeo.com/album/3037796

  • Wed, Sep 9 2020 5:07 PM In reply to

    • mark.burton
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London, UK
    • Posts 924
    • Points 11,265

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    Thanks. Is this an external SSD you have set the cache to?

    We've resorted to disabling the frame cache on the disk by opening the Media Cache settings, flushing the Thumbnails cache and then changing the 'Disk Cache Size to 0 and saving the setting. This seems to stop MC from creating any thumbnails on disk at all.

    However if you do open the Media cache setting again it does default back to 120, so have to ensure always set to 0. So far this seems to have stopped the issue, but probably need to run it a while longer to be sure.

    **Update**

    The above has not helped after all. Same issue today with it off on all systems. Have now tried trashing the search database and rebuilding, also made no difference. Tried with Fast Thumbanails on and off and get inconsistent results and bad frames displayed no matter what way this is set. This is really anoying. 

    There is a console command in the terminal called "ToggleOptimizedBinFrameView". Have tried disabling this too. Nothing helps so far.

    Jeff could you explain exactly what you did and what kind of project you're working in. We are in a shared Nexis project setup. Thanks.

  • Thu, Sep 10 2020 3:28 PM In reply to

    • mark.burton
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London, UK
    • Posts 924
    • Points 11,265

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    From the 2018.12.9 release notes:

    "Bug Number: MCCET-3201. When in Frame View, if you enlarged the thumbnails, they displayed the original small thumbnail when you dragged the clips."

    Seeing as this started with the release of 2018.12.9, could be that the above 'bug fix' has caused these unitended side affects. We're going to roll a system back to 2018.12.8 and check.

  • Wed, Sep 16 2020 9:00 AM In reply to

    • mark.burton
    • Top 150 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • London, UK
    • Posts 924
    • Points 11,265

    Re: FASTER THUMBNAILS - was Thumbnails keep changing

    Hi Jef,

    Can you report what version of Media Composer your Avid media was created in? I assume it was pre 2018.12.9?

    Thanks
    Mark

Page 1 of 1 (10 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller