Latest post Tue, Oct 3 2017 10:13 AM by Keith R. 85 replies.
Page 1 of 6 (86 items) 1 2 3 4 5 Next > ... Last »
Sort Posts: Previous Next
  • Sun, Aug 13 2017 4:23 AM

    • bushfilm
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Baton Rouge, LA
    • Posts 469
    • Points 6,415

    Can't get into Media-First.

    I downloaded new free version, Media-First, installed it, but when I try to open it, I get main edit page but no buttons will work; only makes chirp noise. What am I doing wrong? Thanks.

  • Sun, Aug 13 2017 4:42 AM In reply to

    Re: Can't get into Media-First.

    What Computer and which OS version is installed?
    Does it have enough RAM installed for MC | First?
     
    If Windows did you unzip the download from the Root of your C:\drive?
    Have you previously had a full version of MC installed on this computer?
    If so try downloading the latest full version of MC.
    Unzip this (From root level C:\ drive if PC)
    Install MC.
    Reboot.
    Use this MC installers uninstaller.

    Open the Avid Application Manager then Preferences and use the Clear Cache button.
    Uninstall The Avid Application Manager.  
    Reboot
    Then install MC | First 

    Good Luck

  • Sun, Aug 13 2017 6:56 AM In reply to

    • Pilot
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Tel Aviv
    • Posts 63
    • Points 735

    Re: Can't get into Media-First.

    bushfilm:

    I downloaded new free version, Media-First, installed it, but when I try to open it, I get main edit page but no buttons will work; only makes chirp noise. What am I doing wrong? Thanks.

    Try to open MC | First from Application Manager window :

    OS Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1 with all important updates/ ASUS K54C/Dual Core Intel(R) Pentium(R) CPU B960 @ 2.20GHz/ Dual Channel DDR3 8GB... [view my complete system specs]
  • Sun, Aug 13 2017 9:42 PM In reply to

    • Toby
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Apr 4 2013
    • Los Angeles, California
    • Posts 61
    • Points 735

    Re: Can't get into Media-First.

    Bushfilm did this work for you?

     

    Pilot and AndrewAction's advice helped me, and my problem sounds like it was the same as yours!

    This is what worked for me:

    1. Upgraded my RAM so that I had at LEAST 6gb (in my case, I went from 4gb to 16gb)

    2. Uninstalled "First" totally, by clicking on the START menu and typing 'apps & features' then clicking the top option - "Apps & Features SYSTEM SETTINGS". Then clicking MEDIA COMPOSER FIRST and choosing UNINSTALL. Once this was finished, I uninstalled the other two items labelled Avid (App Manager and the Cloud Services)

    3. I downloaded the latest version of the full Media Composer 8.9 to the root of my C:\ drive

    4. I unzipped to a folder at the root of my c:/ drive

    5. I installed the full version of Media Composer

    6. Rebooted

    7. Opened the Avid Application Manager then Preferences and clicked the Clear Cache button.

    8. Uninstalled Media Composer - by clicking on the START menu and typing 'apps & features' then clicking the top option - "Apps & Features SYSTEM SETTINGS". Then clicking MEDIA COMPOSER and choosing UNINSTALL. Once this was finished, I uninstalled the other two items labelled Avid (App Manager and the Cloud Services)

    9. Rebooted

    10. Downloaded the latest Media Composer First to the root of my C:/ drive

    11. I unzipped to a folder at the roof of my c:/ drive

    12. I installed Media Composer First

    13. Rebooted

    14. Opened the APP MANAGER

    15. Clicked on ACCOUNT tab and signed in

    16. Checked that in the ACCOUNT tab it says "Media Composer | First" then 'Perpetual'

    17. Clicked the APPS tab

    18. Checked that next to 'Media Composer | First' there is blue text saying 'Open' (it's super important to make sure this says 'open' here - if it says 'sign in' or anything else you need to go back through the steps and double check them all)

    19. Clicked the blue text saying 'open'

    PC tower: 2015 machine with Thunderbolt 2. Intel Core i7-4790K @ 4Ghz. 32gb RAM. 64 bit Win7 Home Premium. Avid 8.9.1 (as of late Aug 2017). GTX 760. Raid0... [view my complete system specs]

    Mr TV Editor
    Los Angeles, California

  • Wed, Aug 16 2017 12:44 AM In reply to

    • bushfilm
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Baton Rouge, LA
    • Posts 469
    • Points 6,415

    Re: Can't get into Media-First.

    Yes...this worked for me.I guess I have to open it every time using the app manager...no biggie. Thanks to all!

  • Wed, Aug 16 2017 12:46 AM In reply to

    • bushfilm
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Baton Rouge, LA
    • Posts 469
    • Points 6,415

    Re: Can't get into Media-First.

    Actually, I meant using app manager worked for me. Not al the other stuff. Thanks.

  • Wed, Aug 16 2017 2:36 PM In reply to

    • RalphC
    • Top 75 Contributor
    • Joined on Wed, Sep 2 2015
    • Posts 1,220
    • Points 13,295
    • Avid Customer Advocate
      Avid Customer Service
      Avid Employee
      SystemAdministrator

    Re: Can't get into Media-First.

    bushfilm:

    Actually, I meant using app manager worked for me. Not al the other stuff. Thanks.

     

    You mean when you launch MC from the desktop icon it will launch MC but you get main edit page but no buttons will work; only makes chirp noise, it's working when you launch from the AppMan "Open" button?

     

     

    Thanks,

    RalphC

    This is a test. Media Composer 8.8 w/Symphony option, HP Envy 17t-j100 Quad Edition laptop, Windows 10 Pro, Intel Core i7 2.4GHz, 16 GB RAM, nVidia GeForce... [view my complete system specs]
  • Wed, Aug 23 2017 7:52 AM In reply to

    • Vladyslav
    • Not Ranked
    • Joined on Sat, Jul 1 2017
    • Ukraine
    • Posts 12
    • Points 150

    Re: Can't get into Media-First.

    I wrote about it here http://community.avid.com/forums/t/181136.aspx

    I have the same problems even after full reinstall my Windows. I use the app manager to launch MC First.

    Laptop Fujitsu Lifebook T731. CPU: Intel Core i5-2520M (3M Cache, up to 3.20 GHz), RAM: 4GB, Video: Intel HD Graphics 3000, OS: Windows 10 Pro, Avid Media... [view my complete system specs]
  • Wed, Aug 23 2017 9:26 AM In reply to

    • Pilot
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Tel Aviv
    • Posts 63
    • Points 735

    Re: Can't get into Media-First.

    Vladyslav:

    I wrote about it here http://community.avid.com/forums/t/181136.aspx

    I have the same problems even after full reinstall my Windows. I use the app manager to launch MC First.

    Vladyslav,

    your Fujitsu LifeBook T731 have 4 GB RAM and MC|First  requires the same minimum 8 GB RAM  as full MC 8.9 version.

    Geeked

    p.s.

     

    OS Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1 with all important updates/ ASUS K54C/Dual Core Intel(R) Pentium(R) CPU B960 @ 2.20GHz/ Dual Channel DDR3 8GB... [view my complete system specs]
  • Wed, Aug 23 2017 6:00 PM In reply to

    • Vladyslav
    • Not Ranked
    • Joined on Sat, Jul 1 2017
    • Ukraine
    • Posts 12
    • Points 150

    Re: Can't get into Media-First.

    Yeah, but I can work with 4GB :) It's quite enough for my projects. I just want to start MC from my desktop without App Manager. 

    Laptop Fujitsu Lifebook T731. CPU: Intel Core i5-2520M (3M Cache, up to 3.20 GHz), RAM: 4GB, Video: Intel HD Graphics 3000, OS: Windows 10 Pro, Avid Media... [view my complete system specs]
  • Fri, Aug 25 2017 9:38 PM In reply to

    • Vladyslav
    • Not Ranked
    • Joined on Sat, Jul 1 2017
    • Ukraine
    • Posts 12
    • Points 150

    Re: Can't get into Media-First.

    I've just updated to 8.9.1 and I can't get into avid even from App Manager.

    Laptop Fujitsu Lifebook T731. CPU: Intel Core i5-2520M (3M Cache, up to 3.20 GHz), RAM: 4GB, Video: Intel HD Graphics 3000, OS: Windows 10 Pro, Avid Media... [view my complete system specs]
  • Fri, Aug 25 2017 9:42 PM In reply to

    • RalphC
    • Top 75 Contributor
    • Joined on Wed, Sep 2 2015
    • Posts 1,220
    • Points 13,295
    • Avid Customer Advocate
      Avid Customer Service
      Avid Employee
      SystemAdministrator

    Re: Can't get into Media-First.

    Vladyslav:
    I've just updated to 8.9.1 and I can't get into avid even from App Manager.

     

    Your still with that 4 gig of RAM? I'm sure you know that MC|First requires atleast 8gig.

    This is a test. Media Composer 8.8 w/Symphony option, HP Envy 17t-j100 Quad Edition laptop, Windows 10 Pro, Intel Core i7 2.4GHz, 16 GB RAM, nVidia GeForce... [view my complete system specs]
  • Sun, Aug 27 2017 4:13 PM In reply to

    • Vladyslav
    • Not Ranked
    • Joined on Sat, Jul 1 2017
    • Ukraine
    • Posts 12
    • Points 150

    Re: Can't get into Media-First.

    I worked with 4GB RAM in Avid MC|First 8.9.0 with no problems. The problem is only with dashboard. here is my problem http://community.avid.com/forums/p/181434/845979.aspx In 8.9.0 I could start the MC in App Manager. But in 8.9.1 the App Manager method doesn't work. When I start the MC from desktop shortcut or from App manager I see a non-clicable window without dashboard where I can create or open my project. It's a software bug, it's not a RAM problem! The dashboard is just invisible. When I try some keyboard shortcuts like ALT+SPAСE and other I see the black dashboard.

    Laptop Fujitsu Lifebook T731. CPU: Intel Core i5-2520M (3M Cache, up to 3.20 GHz), RAM: 4GB, Video: Intel HD Graphics 3000, OS: Windows 10 Pro, Avid Media... [view my complete system specs]
  • Sun, Aug 27 2017 4:47 PM In reply to

    • Toby
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Apr 4 2013
    • Los Angeles, California
    • Posts 61
    • Points 735

    Re: Can't get into Media-First.

    It's a bug definitely - I'm not sure why everyone is so reticent to say it is! Argh.

    There are workarounds that sometimes work - installing the full Avid version, uninstalling, blah blah blah but it's definitely a bug and it has not been fixed in the latest version.

    I'm assuming that's because they don't know how to fix it!

    PC tower: 2015 machine with Thunderbolt 2. Intel Core i7-4790K @ 4Ghz. 32gb RAM. 64 bit Win7 Home Premium. Avid 8.9.1 (as of late Aug 2017). GTX 760. Raid0... [view my complete system specs]

    Mr TV Editor
    Los Angeles, California

  • Mon, Aug 28 2017 8:08 AM In reply to

    • Keith R
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Fri, Jun 8 2012
    • Posts 282
    • Points 3,330

    Re: Can't get into Media-First.

    No buttons will work; only makes chirp noise.

    bushfilm wrote

    Finally after nearly three weeks of late nights I finally have overcome the Initialization,Path/Folder issues maybe now stalled on :- I get main edit page but no buttons will work; only makes chirp noise.

    in order to address the issue of compatability with my Toshibe i7 Laptop I re-tested with Adobe, Premier, and yet again my full version MC 8.9 there are no apparent issues .. 

    Hello bushfilm - Has someone pointed you in the right direction is this issue resolved ..

    MCF interface looks OK ... only makes chirp noise.

    much appreciated

    Fred

     

     

     

Page 1 of 6 (86 items) 1 2 3 4 5 Next > ... Last »

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller