Latest post Wed, Apr 19 2017 9:44 AM by ShadenFreude. 18 replies.
Page 1 of 2 (19 items) 1 2 Next >
Sort Posts: Previous Next
  • Thu, Apr 6 2017 11:09 PM

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    iLok error unable to initialize audio

    Since installing 8.8.1 I get the following errors when launching MC (while initializing mcstate):

    1. The software required to validate the license for this product is not running. Please reinstall the product and run the iLok License Manager installer here: http://www.ilok.com (I click ok twice)

    2. Unable to initialize audio effect and mixing system. Continue with limited audio capacity?

    I click yes, MC launches, audiosuite and audio track effect are greyed out. Any clue? I have dongle system, with dongle updated and plugged in. MC runs fine otherwise. Audio device is via Intensity Pro4K.

     

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Thu, Apr 6 2017 11:39 PM In reply to

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Ronn if you go to the iLok.com site, download the latest iLok manager and try to install it, do you get an error message?  If so it is a W7 updates issue. You do not need this iLok Manager for MC IT DOES however reveal during the install the files missing on a W7 install. (that is it is used to reveal the issue only)  If you do not have a couple of particular W7 updates the Pace installer with 8.8.1 does not complete properly causing your issue.  So if  this is your problem post back and or email me and I will see if I can send you the update installers.  (Originally it took me about 4 hours to track them down)

    Andrew

  • Thu, Apr 6 2017 11:55 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    I am reinstalling 8.8.1 - it said it needed to install Pace drivers. It's just sitting and spinning saying "gathering required inmformation..." with green bar about halfway. So it sounds like I need to update W7.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 12:03 AM In reply to

    Re: iLok error unable to initialize audio

    This is the important upgrade file windows6.1-kb3125574-v4-x64_2dafb1d203c8964239af3048b5dd4b1264cd93b9.msu  If that fail to install there is another file you need to install first. I did not need it but can search out the number if you do. Touch wood I have not had any issues with 8.8.1 after installing this Windows update. Good luck.

    ronn:
    It's just sitting and spinning saying "gathering required inmformation..."
    this to me indicates you need the update above. Then a reinstall of MC.

  • Fri, Apr 7 2017 12:33 AM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Thanks Andrew - I am currently downloading 100 W7 updates (been a while!) - after they're installed, I'll reinstall 8.8.1 and report back.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 2:59 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    No joy. Updated W7 with every available update. Reinstalled MC. Same. [edit] The one you listed, Andrew, was not an option and is not in the list of updates installed.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 3:35 PM In reply to

    • Marianna
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Avid
    • Posts 8,123
    • Points 106,165
    • Avid Beta Moderators
      Avid Customer Advocate
      Avid Developer Moderator
      BlogAuthor
      SystemAdministrator

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Have you tried to reinstall the PACE driver.

    marianna

    Director of Online Communities and Forums/Customer Advocate [view my complete system specs]

    marianna.montague@avid.com

    mobile 813-493-6800

    AOL IM:  avidmarianna

    Twitter:  avidmarianna

    Skype: mariannamontague

    WWLD

  • Fri, Apr 7 2017 3:37 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    No, have not tried to reinstall PACE driver. I just found the W7 driver installer that Andrew listed. Will try that next.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 3:40 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Says the W7 driver install does not apply to my system.

    PACE will not reinstall - says needs windows updates. I've installed all available windows updates.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 6:27 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    I rolled back to 7.0 - the newest version I could successfully download from the Download Center. Newer versions died before completion with "network error" messages. 7.0 installed PACE 2.x.x just fine and I have audiosuite etc again. Sigh.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 7:05 PM In reply to

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Are you on W7 SP 1?  Here is a link to an Avid KB article on the subject.  If W7 update suggested does not install for you I believe I found via Google search a Windows suggestion that said some systems require you to install a specific update prior to installing KB3125574 .  KB3125574 just worked here so I did not explore that option. Nor did I get into any of the Registry changes mentioned in the link from the KB article to a Windows KB article. 

    As you are now back up and working this may all be to much trouble.

  • Fri, Apr 7 2017 7:19 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Thanks Andrew - I will check that out. And yes I am up and running on 7.0 (SP1) Very frustrating. Appreciate your help.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Fri, Apr 7 2017 8:34 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Downloaded the KB update and ran the installer. It seemed to be installing fine but in the end said "The following updates were not installed" - and listed it. Aaarrrggghhh.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

  • Sat, Apr 8 2017 1:44 AM In reply to

    Re: iLok error unable to initialize audio

    Sorry to hear that. If I was inclined to really wanted this to work and was prepared to live with the resultant frustration levels I would uninstall all Windows updates via the Control panel back to a clean SP1 update. (I started from that point as I had recently installed a new boot SSD)    Then install the  kb3125574-v4-x64xxx.msu and try again from there.  

    on a brighter note I have heard a rumor that Avid may be looking at ways to introduce a system that offers an alternative option to Pace and iLok for plug ins for PT's and MC. No indications on when, how or whether backward compatibility is even being considered.

  • Sat, Apr 8 2017 8:17 PM In reply to

    • ronn
    • Top 100 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • San Diego
    • Posts 970
    • Points 12,225

    Re: iLok error unable to initialize audio

    AndrewAction:

    on a brighter note I have heard a rumor that Avid may be looking at ways to introduce a system that offers an alternative option to Pace and iLok for plug ins for PT's and MC. No indications on when, how or whether backward compatibility is even being considered.

    From your lips to Marianna's ear.

    Media Composer 8.6 with Intensity Pro 4K, Lenovo P500, Win-7 64 Prof. 16GB RAM, Nvidia 2200, Sony FS7, A7S-ii, EX1, Lumix GH4, Ninja Assassin, Came-TV... [view my complete system specs]

    Ronn Kilby

    San Diego

Page 1 of 2 (19 items) 1 2 Next >

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller