Latest post Thu, Jun 6 2013 8:10 PM by Cowboy88. 6 replies.
Page 1 of 1 (7 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Fri, Jun 17 2011 9:54 AM

    • cccu tech
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jun 17 2011
    • Posts 85
    • Points 985

    5.5.2 AMPI error on launch

    I've got a fresh 10.6.7 build with 5.5.2 installed and I've found that if the machine has been asleep for a period of time I cannot launch AMC.  The launch stalls on loading audio plugins and eventially errors out with a message stating there's been an AMPI subsytem error (I'll post the exact message later if needed) and what I've found is that a restart of the system fixes the problem. 

    I have turned off the power warning message - the same energy saving settings never caused a problem with 10.6.3 and AMC4.

    Is this a possible bug?  It happens consistently and the other fixes suggested for AMPI errors don't work/apply here.

     

    Edit: Added error message and also found the problem occurs even after less than 10secs of sleep - there's something it doesn't like about the Mac going to sleep.


    Avid 5.5.3 Snow Leopard 10.6.8 2007 2x 2.8Ghx Quad Mac Pro 4GB Ram [view my complete system specs]
  • Fri, Jun 17 2011 3:01 PM In reply to

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    Not sure why you're having the issue now vs. previous versions, but from personal experience I have never allowed Avid Macs to go to sleep.  One of the basic setup functions is to uncheck "Put computer to sleep" or "Put hard drives to sleep."  In the past sleeping could cause issues during long renders, digital cuts, etc.

    Unless anyone knows of a reason NOT to do it, I would strongly recommend changing those energy settings now.

    Media Composer v7.0.2 (w/Symph Option) • Nitris DX • 12-core MacPro (Mid 2012) • OS 10.8.4 • 20 GB RAM • Facilis Terrablock 24EX [view my complete system specs]

    -- Kevin

  • Fri, Jun 17 2011 3:31 PM In reply to

    • cccu tech
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jun 17 2011
    • Posts 85
    • Points 985

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    If it was my personal machine then that's what I'd do (btw, sending idle drives to sleep is already turned off).

    Unfortunately it's a Mac that's used by students, and we've got 20 Macs, and getting/teaching them to do the right thing after they've used them is somewhat futile.  You should see some of the scripts we've created already to automate and bypass exports and other things!

    Anyways, there's a big energy saving drive going on here and I'm just trying to do my bit Smile

    Avid 5.5.3 Snow Leopard 10.6.8 2007 2x 2.8Ghx Quad Mac Pro 4GB Ram [view my complete system specs]
  • Sat, Jun 18 2011 8:11 PM In reply to

    • hbrock
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Santa Monica, CA
    • Posts 4,837
    • Points 55,855
    • Moderator: Avid Xpress Pro Mac
      Moderator: MCA Mac
      Moderator: Media Composer Getting Started

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    I'm not seeing that behavior on my systems.  I do know that having the CPU go to sleep while Media Composer is running is almost always disastrous, having the Mac go to sleep between launches doesn't cause problems.

    Do the affected machines have SoundFlower installed?

    MacPro, MacBook Pro and a Cube (masquerading as a kleenex dispenser). [view my complete system specs]

    Must think of something clever to go here...

  • Mon, Jun 20 2011 8:16 AM In reply to

    • cccu tech
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Jun 17 2011
    • Posts 85
    • Points 985

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    No SoundFlower and Avid isn't running...

    Avid 5.5.3 Snow Leopard 10.6.8 2007 2x 2.8Ghx Quad Mac Pro 4GB Ram [view my complete system specs]
  • Mon, Jun 20 2011 4:01 PM In reply to

    • flashavid
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • England
    • Posts 259
    • Points 3,150

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    Kevin Klimek:

     One of the basic setup functions is to uncheck "Put computer to sleep" or "Put hard drives to sleep." 

    Is there a checklist available for mac basic setup ? I have a printout of an old PC setup checklist and it was very useful. Now I am setting up a new mac system I would like to find this document if it exists?

    Cheers !

    MC 7.0.3 / MC 6.0.3.3 / MC 6.0.1.1 / MC 5.5.3.2 - MacPro 2.66Ghz 12core 12GB ram Quad Boot OS 10.9.1 / 10.8.2 / 10.7.3 / 10.6.8 - ATI HD5870 - 3 x 2TB... [view my complete system specs]
  • Thu, Jun 6 2013 8:10 PM In reply to

    • Cowboy88
    • Not Ranked
    • Joined on Wed, Feb 22 2012
    • Philippines
    • Posts 3
    • Points 15

    Re: 5.5.2 AMPI error on launch

    If the FAQ will not work, you can go to Control Panel > Programs and Features and uninstall all Browser Toolbars..

    Specially Delta Toolbar and Browser Protect..

    Launch MC again and this should work

    Windows 7 Professional 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 Dell Inc. XPS 8300 Intel(R) Core(TM) i7-2600 CPU @ 3.40GHz (8 CPUs), ~3.4GHz 6144MB... [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (7 items)

Avid Technology, Inc. brands:
M-Audio  |   Sibelius  |   Pinnacle Systems  |  

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller