Latest post Thu, Jun 28 2018 10:08 PM by filmfriseur. 10 replies.
Page 1 of 1 (11 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Sun, Jun 10 2018 6:23 PM

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    crash during startup before opening project selection window

    Hi, here goes the weekend...

    problem appeared before randomly but now after upgrading from 8.8.5 to 2018.4 it happens to often

    problem: on startup right befor the project or the project selection window opens mc crashes with no message only the option to send a report save log file, wich I will attach

    My projects are on an seperate internal drive, my media on an external drive. Permissions for projects are read&write. OS X disk utility shows ownership activation only for system drive. All drives are Mac OS Extended.

    what I have done so far:

    - new install of mc (new install/ upgrade of OS X 10.10.5 isn't an option for me)

    - new user (imported step by step some of my old settings, once it crashed I rolled back to a previously working user state, that now won't work animore)

    - read that AVX2 Plugin might be the reason, but there is no particular plugin that constantly seem to crash mc

    - temporary solutions: start MC once more, system restart, reinstall of matrox mini driver, start another project by clicking directly on it (avp), delete the settings (MC State, Site Settings, and Site Attributes) there is none of the project settings file (avs) discribed in other threads only a project settings file (xml)

    - turned wifi on/off

     

    It looks for me like a cat and mouse game or a house of cards that collapses at some point with no concrete pinpoint for the error. And I dont understand crashreports - only that it points to AvidBinIndexer

    Any ideas someone?

    cheers , Friedrich

     

    head of the crashreport that could not be attached:

    Process:               AvidBinIndexer [6283]
    Path:                  /Applications/Avid Media Composer/AvidMediaComposer.app/Contents/MacOS/AvidBinIndexer.app/Contents/MacOS/AvidBinIndexer
    Identifier:            com.avid.AvidBinIndexer
    Version:               8.10.0d00 (1)
    Code Type:             X86-64 (Native)
    Parent Process:        ??? [1]
    Responsible:           AvidBinIndexer [6283]
    User ID:               501

    Date/Time:             2018-06-10 19:25:00.095 +0200
    OS Version:            Mac OS X 10.10.5 (14F2511)
    Report Version:        11
    Anonymous UUID:        05E104FE-753A-83D4-18EB-4C2C43333002


    Time Awake Since Boot: 7600 seconds

    Crashed Thread:        0  Dispatch queue: com.apple.main-thread

    Exception Type:        EXC_BAD_INSTRUCTION (SIGILL)
    Exception Codes:       0x0000000000000001, 0x0000000000000000

    Application Specific Information:
    BUG IN CLIENT OF LIBDISPATCH: Semaphore/group object deallocated while in use

    Thread 0 Crashed:: Dispatch queue: com.apple.main-thread
    0   libdispatch.dylib                 0x00007fff941b5a2d _dispatch_semaphore_dispose + 72
    1   libdispatch.dylib                 0x00007fff941ab438 _dispatch_dispose + 35
    2   libdispatch.dylib                 0x00007fff941ab389 -[OS_dispatch_object _xref_dispose] + 48
    3   com.avid.AvidCoreThreads          0x000000010fd282e4 Threads::SemaRepNative::~SemaRepNative() + 36
    4   com.avid.AvidCoreThreads          0x000000010fd287a2 Threads::Sema::~Sema() + 34
    5   com.avid.RPE                      0x00000001133e8534 Rpe_RequestQFIFO::~Rpe_RequestQFIFO() + 14
    6   com.avid.RPE                      0x00000001133e5679 boost::detail::shared_count::~shared_count() + 41
    7   com.avid.RPE                      0x00000001133e6a3b Rpe_RequestProcessorUnit::~Rpe_RequestProcessorUnit() + 55
    8   com.avid.RPE                      0x00000001133e6a78 Rpe_RequestProcessorUnit::~Rpe_RequestProcessorUnit() + 14
    9   com.avid.RPE                      0x00000001133e5679 boost::detail::shared_count::~shared_count() + 41
    10  com.avid.RPE                      0x00000001133e56f2 std::__1::__tree<std::__1::__value_type<Rpe_RequestQPolicyHandle, boost::shared_ptr<Rpe_RequestProcessorUnit> >, std::__1::__map_value_compare<Rpe_RequestQPolicyHandle, std::__1::__value_type<Rpe_RequestQPolicyHandle, boost::shared_ptr<Rpe_RequestProcessorUnit> >, std::__1::less<Rpe_RequestQPolicyHandle>, true>, std::__1::allocator<std::__1::__value_type<Rpe_RequestQPolicyHandle, boost::shared_ptr<Rpe_RequestProcessorUnit> > > >::destroy(std::__1::__tree_node<std::__1::__value_type<Rpe_RequestQPolicyHandle, boost::shared_ptr<Rpe_RequestProcessorUnit> >, void*>*) + 54
    11  com.avid.RPE                      0x00000001133e454b Rpe_Impl::~Rpe_Impl() + 41
    12  com.avid.RPE                      0x00000001133e4576 Rpe_Impl::~Rpe_Impl() + 14
    13  com.avid.RPE                      0x00000001133e5679 boost::detail::shared_count::~shared_count() + 41
    14  com.avid.RPE                      0x00000001133e2e6e Rpe::~Rpe() + 28
    15  com.avid.RPE                      0x00000001133e5679 boost::detail::shared_count::~shared_count() + 41
    16  libsystem_c.dylib                 0x00007fff914af71d __cxa_finalize_ranges + 322
    17  libsystem_c.dylib                 0x00007fff914afa20 exit + 55
    18  libdyld.dylib                     0x00007fff8bb3a5d0 start + 8

    Thread 1:: Dispatch queue: com.apple.libdispatch-manager
    0   libsystem_kernel.dylib            0x00007fff8db22232 kevent64 + 10
    1   libdispatch.dylib                 0x00007fff941af26e _dispatch_mgr_thread + 52

    Thread 2:: AMEDeferredTaskExecutor 00

    ...

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
  • Mon, Jun 11 2018 3:37 PM In reply to

    Re: crash during startup before opening project selection window

    If you create a new project, does it work? That would be the first step. If it does, you can move your bins to that new project and see if they open.

    Symphony v8.8 | OS 10.11.6 • Nitris DX • 12-core MacPro (Mid 2012) • 36 GB RAM • Facilis Terrablock 24EX [view my complete system specs]

    -- Kevin

  • Mon, Jun 11 2018 9:44 PM In reply to

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    Re: crash during startup before opening project selection window

    hi Kevin, thanks for your suggestions.

    created a new project. one bin in it, with one empty sequence. problem still there.

    best chance to get into avid again is to delete 

    /user/shared user/AvidMediaComposer/avid user/my-user-name/  MCState

    and

    /applications/Avid Media Composer/Settings/   MCState + Site_Attributes   

    (Note: I don't delete the Site Settings.xml cause its .xml and not .avs like stated in many places about deleting Settings for diagnostic purpose. I don't see any recent Site Settings.avs at any avid related place on my system.)

    Then reboot, start AMC, wait, pray, hope ... its like roulette. If it is not working, start over again until I get into AMC. Then leave the system and AMC on to get work done.

     

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
  • Mon, Jun 11 2018 10:00 PM In reply to

    Re: crash during startup before opening project selection window

    Was it an empty bin? The process crashing is the AvidBinIndexer (Bin Search). Maybe you have corrupted clips in that bin.

    Try opening a brand new project from scratch. make sure it opens as expected. Then open one bin at a time in it, and see which (if any) cause the crash.

    Symphony v8.8 | OS 10.11.6 • Nitris DX • 12-core MacPro (Mid 2012) • 36 GB RAM • Facilis Terrablock 24EX [view my complete system specs]

    -- Kevin

  • Mon, Jun 11 2018 10:47 PM In reply to

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    Re: crash during startup before opening project selection window

    It was the one and only bin that exists, when you open a brand new project. This very new project was created inside my 'Avid Projects' folder on my seperate internal drive. That Avid Projects folder on my external drive contains several other folders with my avid projects plus one folder with archived avid projects that Avid doesn't see.

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
  • Tue, Jun 12 2018 2:14 PM In reply to

    Re: crash during startup before opening project selection window

    Perhaps it's an issue with your external drive.

    Create a new project on the internal drive and see what happens. Use the "Shared" option in the project window and the project will be created in the /Users/Shared folder.

    Symphony v8.8 | OS 10.11.6 • Nitris DX • 12-core MacPro (Mid 2012) • 36 GB RAM • Facilis Terrablock 24EX [view my complete system specs]

    -- Kevin

  • Tue, Jun 12 2018 2:35 PM In reply to

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    Re: crash during startup before opening project selection window

    I'll try that. This problem wasn't so obvious in AMC8.8.5.. Started with I think 8.9.. So I rolled allways back to 8.8.5., but now I would like to get rid of the problem. I'll report back later when tested the "shared" option.

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
  • Wed, Jun 13 2018 1:01 PM In reply to

    • MikeyB
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Edlesborough, UK
    • Posts 469
    • Points 5,810
    • Avid Certified Instructors - Video
      Moderator: Avid Certified Instructors - Video

    Re: crash during startup before opening project selection window

    Try holding the Alt key as the Project opens. That will force all bins to be closed and may avoid search database issues. Then try opening the bins and see if any of them causes a crash.

    Try also relocating the Search database in a new project -  it's not normally a problem in its default location, but maybe on your system it is for some reason.

    MacBook Pro 15" 2016 2.7GHz i7 Radeon 455 [view my complete system specs]
  • Wed, Jun 13 2018 2:57 PM In reply to

    Re: crash during startup before opening project selection window

    Like MikeyB said, it's possible the Search Database is corrupted, and that's causing the crash. I wanted to verify that by creating a fresh project in a different place and see if MC works. If it doesn't, there's something else amiss. If it does work, then we can help get your project back to a working state.

    Symphony v8.8 | OS 10.11.6 • Nitris DX • 12-core MacPro (Mid 2012) • 36 GB RAM • Facilis Terrablock 24EX [view my complete system specs]

    -- Kevin

  • Thu, Jun 14 2018 12:34 PM In reply to

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    Re: crash during startup before opening project selection window

    first a correction that I edited already above: My projects are on an extra internal drive (not external as stated before). Media is an external drive.

    Created a new project in the shared folder. Problem still there. Sometimes I can start amc sometimes not. Tried also with and without BCC plugins in the AVX2 folder - same result. Deleted all _SearchDB_ files I could find. Same problem.

    The ALT-key option didn't work. It only popped up an dialog box "There are multiple audio board on your system - which would you like to use?  HW SDK Audio  //  MacOSX Host Audio // No Audio " . I guess the ALT-open-with-all-bins-closed option would only work if I can get to the projects selction window. If thats the case, Avid is not to crash any more. It crashes before that window. I disabled 'open last project at startup'.

    I am still searching for something reproduceable that causes those crashes.

    Started to watch the osx console.app event-entries while starting up Avid.

    1) 09:52:56  AvidMediaComposer[5035]: dynamic_cast error 2: One or more of the following type_info's  has hidden visibility.  They should all have public visibility.   18AFileSystemLocator, 14AMacDirLocator, 12AFileLocator.

    2) 09:52:56 MIDIServer: ... Error

    3) 09:53:30 ...AvidBinIndexer

    Thies errors also accured when avid does not crash. ... sorry, I am not so into reading this console lines. Maybe I miss something there. It seems I cannot open and read the avid crash log.

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
  • Thu, Jun 28 2018 10:08 PM In reply to

    • filmfriseur
    • Not Ranked
    • Joined on Fri, Feb 8 2013
    • Berlin, Germany
    • Posts 62
    • Points 555

    Re: crash during startup before opening project selection window

    Now I upgraded from OS X 10.10.5 to 10.12.6 with a complete new install.  deleted the ssds (plus doing the samsung ssd fw upgrade - because of reported writespeed issues, plus enabled trim), set the raid 0 up anew (backups running of course), installed fresh sierra, installed my programms - still tweeking things here and there, all very timeconsuming - but everything is fine and no amc crashes since.

    Mike and specially Kevin - thank you for your support and constructive help. Yes Most appreciated. cheers

    amc 2018.4 - symphony . 3.46 dual 6core mac pro (early2009, upgraded to westmere 5.1, OSX 10.12.6). 64 gb . msi gtx 970 . 2x 27" monitor . 1x 24"... [view my complete system specs]
Page 1 of 1 (11 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller