Latest post Tue, Nov 14 2017 4:51 PM by Pat Horridge. 7 replies.
Page 1 of 1 (8 items)
Sort Posts: Previous Next
  • Thu, Oct 12 2017 11:59 AM

    • ellamido
    • Not Ranked
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Orlando, FL
    • Posts 49
    • Points 655

    Media Offline after reconnecting external drive

    Hi,

    I just reconnected my system after taking it apart when the latest hurricane rolled through. I wanted to protect my system, but now I'm having problems.

    Before disconnecting, I transcoded my files to an external hard drive and was editing just fine. I shut down my system and disconnected. When I reconnected, all of my media is offline. 

    Here's what I've done:

    - checked the drive through explorer and all of the files are there

    - deleted database file and restarted Avid

    - tried relinking

    - rebooted

    - checked folder permissions. Everybody is allowed to do everything. There is a filled box next to"read only" at the folder level, but all files are free of boxes and checks

    - rebooted again

    -searched the forums

    At this point, I'm scratching my head. Any ideas would be appreciated!

    I'm running Media Composer v8.85  on Windows 7. My drive is attached via USB 2.0. 

    Thanks in advance!

    Elisa

    Windows 7 Professional 64-bit HP Z400 Avid-Certified Workstation Intel Xeon CPU W3680 @3.33GHz/3.33GHz 6GB RAM QT 7.6.9 Graphics Card: NVIDIA Quadro... [view my complete system specs]
  • Thu, Oct 12 2017 1:12 PM In reply to

    • Bruno M
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Feb 11 2010
    • London, UK
    • Posts 365
    • Points 4,510

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Are these transcoded DNxHD files in the Avid Mediafiles folders?

    If so, can you open up the Media Tool and see these files? If so, can you drag the mdb file (from the Mediafiles numbered folder) into an empty bin and see all your master clips?

    If the Media tool fails to find the media, can you try copying the whole folder (probably named '1') into the equivalent folder on your boot drive (probably C:\Avid Mediafiles\1) and see if that works?

    If you already have a '1' folder that you don't want to disturb, you can always put the files into a '2' folder. In all cases make sure you rebuild the databases.

    HP Z800,HP8600,HP8760WSonnetFusion RAID, Mediadock U320, Classic Nitris Mojo DXSymphony 5,6 & 8.5 JVC DTV1910 HD tube monitor, HP Dreamcolor, [view my complete system specs]
  • Thu, Oct 12 2017 2:58 PM In reply to

    • luca.mg
    • Top 25 Contributor
    • Joined on Thu, Oct 13 2005
    • Roma - Italy
    • Posts 5,057
    • Points 59,540

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Bruno M:
    C:\Avid Mediafiles\1
    That should read C:\Avid Mediafiles\MXF\1 :-)

    MC 8.8, BM Intensity Pro 4k, Windows 10, i7-5930K, 32 GB ram, Quadro K620 [view my complete system specs]

    peace luca

  • Thu, Oct 12 2017 3:59 PM In reply to

    • Mark
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Sun, Dec 19 2010
    • Posts 387
    • Points 4,185

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Best practice avoids putting media on OS drive (C:). Try a different internal drive.

    It used to be USB2 drives didn't work well as MC media drives. Is this no longer so?

    HP Z400, Xeon 4-Core @3.33GHz, 24GB ECC RAM, Quadro K4200, 362.13 OS & programs: 600GB 10k, video: 1TB 10k, other: 7200 RPM drives, Mbox Pro 3, driver... [view my complete system specs]
  • Thu, Oct 12 2017 6:12 PM In reply to

    • Bruno M
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Thu, Feb 11 2010
    • London, UK
    • Posts 365
    • Points 4,510

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Mark:

    Best practice avoids putting media on OS drive (C:). Try a different internal drive.

    It used to be USB2 drives didn't work well as MC media drives. Is this no longer so?

    Putting the media temporarily on the C drive was suggested purely to ascertain if the media was the problem or the USB drive. I'm assuming there isn't another internal drive available which is why the USB drive is being used - but of course, you're right in pointing out that you won't get stellar performance from USB 2.

    HP Z800,HP8600,HP8760WSonnetFusion RAID, Mediadock U320, Classic Nitris Mojo DXSymphony 5,6 & 8.5 JVC DTV1910 HD tube monitor, HP Dreamcolor, [view my complete system specs]
  • Thu, Oct 12 2017 8:25 PM In reply to

    • Mark
    • Top 500 Contributor
    • Joined on Sun, Dec 19 2010
    • Posts 387
    • Points 4,185

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Bruno M:

    Mark:

    Best practice avoids putting media on OS drive (C:). Try a different internal drive.

    It used to be USB2 drives didn't work well as MC media drives. Is this no longer so?

    Putting the media temporarily on the C drive was suggested purely to ascertain if the media was the problem or the USB drive. I'm assuming there isn't another internal drive available which is why the USB drive is being used - but of course, you're right in pointing out that you won't get stellar performance from USB 2.

    Bruno,

    I figured as much. You & I know it. Can't speak for OP who might read your comment as instruction to keep media on C: indefinitely. OP sys config includes 2TB Ciprico Fiber Array 4G (RAID-3)  

    HP Z400, Xeon 4-Core @3.33GHz, 24GB ECC RAM, Quadro K4200, 362.13 OS & programs: 600GB 10k, video: 1TB 10k, other: 7200 RPM drives, Mbox Pro 3, driver... [view my complete system specs]
  • Tue, Nov 14 2017 4:21 PM In reply to

    • Kevs999
    • Not Ranked
    • Joined on Mon, Jul 18 2016
    • Posts 25
    • Points 330

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Could be that the external drive has now ben assigned a new drive letter and therefore avid can't find the correct path.

    Use Disk Management menu to change the drive letter to that shown in the avid bin next to the media.

  • Tue, Nov 14 2017 4:51 PM In reply to

    Re: Media Offline after reconnecting external drive

    Avid media on a PC systenm will be found reguardless of drive letter. When MC launches it loads the media databases of all drives it can see.

    I would try creating some tone media or a title inside MC and saving it to the external drive.

    Does that media get created correctly and can it be played ok?

    Did that media end up added in with the old media or was a new path created (explaining why the current media is invisible)

    ACI Moderator. I'm not employed by Avid or work for them. I just do this in my spare time. Symphony V8.6 / 8.3.1 HP Z400 system [view my complete system specs]

     

    Broadcast & Post Production Consultant / Trainer  VET

     

    T 07581 201248 | E pat@vet.co.uk | W www.vet.co.uk |


    Media Composer V8.2 Review Background Render

    -

    Follow me on Twitter Pat_H_VET

Page 1 of 1 (8 items)

© Copyright 2011 Avid Technology, Inc.  Terms of Use |  Privacy Policy |  Site Map |  Find a Reseller